space

Visie

Ons gedrag drijft onze performance. We kunnen niet zonder creativiteit, enthousiasme en overtuiging. Maar ons gedrag beïnvloedt onbewust onze besluitvorming ook negatief, met name onder druk, omdat we vereenvoudigingen gebruiken. We maken vaak dezelfde systematische fouten. Deze fouten worden gedragsvalkuilen genoemd. Veel voorkomende gedragsvalkuilen zijn onder andere: overmoedigheid, excessief optimisme, bevestigingsvooroordeel en groepsdenken. Het goede nieuws is dat gedragsvalkuilen voorspelbaar, herkenbaar en te reduceren zijn.

Een graadmeter voor effectieve besluitvorming is de mate waarin constructieve challenge mogelijk is; des te constructiever de challenge, des te effectiever de besluitvorming. Constructieve challenge is het scherphouden van elkaar zonder dat het ten koste gaat van de relatie. Constructieve challenge is in feite het resultaat van effectieve conflictbeheersing.

Conflictbeheersing is de kern van vele Oosterse krijgskunsten. De principes ervan zijn gericht op het verkrijgen van een krachtige en effectieve grondhouding in conflictsituaties wat je weerbaar en veerkrachtig maakt. Als u deze principes beheerst, kan u onder druk presteren en er zijn voor de andere groepsleden.

De principes zijn respect, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing, integriteit en moed. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor effectieve besluitvorming.

Het geeft enorm veel energie aan mensen en groepen wanneer ze daadwerkelijk in hun kracht zijn!